Index de autori (nr. 208)

Caraivan Daniel, activist dedicat drepturilor omului, este doctorand în sociologie la Școala Doctorală SNSPA. Aprofundând cercetarea socială cantitativă și calitativă, își concentrează atenția asupra identității etnice a romilor, sociologiei electorale și politicilor publice. Are o serie de contribuții în rapoarte, studii și articole privind comunitatea romă. Lucrarea sa „Căsătoriile mixte și efectele acestora asupra identității etnice a romilor” a fost publicată în „Ethnos”, în 2019.

Andrei Ștefan Ghimiși este cercetător științific în cadrul Intitutului de Cercetare a Calității Vieții. Acesta are dublă licențiere, Științe Politice (Universitatea din București) și Drept (Facultatea de Științe ale Educației, Drept și Administrație Publică-Târgu Jiu), alături de două mastere în domeniile respective. Este absolvent al doctoratului de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative, cu tema de cercetare „Romii între integrare și identitate culturală. Optimizarea Politicilor Publice și a bunelor practici”. Este autorul mai multor articole, pe teme precum: legitimarea prin naționalism, Ceaușescu și cultul personalității, integrarea minorităților în Uniunea Europeană, politici publice europene, drepturile minorităților, strategii de integrare/incluziune a personelor de etnie roma. De asemenea, este autorul cărții „Rolul ambasadei și al personalului diplomatic în reprezentarea și promovarea relațiilor dintre state”.

Florinela Giurgea este cercetător independent, doctor în Istorie cu teza „Politici publice în domeniul romilor în România: Deportarea în Transnistria”, susținută în 2019 la UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș. În timpul programului de doctorat, a beneficiat de un Erasmus+ traineeship la Facultatea de Științe Politice a Universității „La Sapienza” din Roma, în timpul căruia a efectuat stagii la Arhivele ex Campo Fossoli, Arhivele Militare din Roma și Arhivele de Stat din Pescara. A mai efectuat stagii de cercetare în Arhivele Militare de la Pitești, Arhivele de la Odessa și Nikolaev (Ucraina). Domenii de interes: politici de populație, politici publice în domeniul romilor, Holocaustul.

Ciprian Necula este doctor în Sociologie, cadru didactic asociat la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Facultatea de Ştiinţe Politice, coordonând primul program european de master în Studii Romani. Și-a început cariera ca activist pentru drepturile omului sub supravegherea mentorului său Nicolae Gheorghe, alături de care a folosit instrumente inovatoare pentru a combate stereotipurile și prejudecățile împotriva romilor. A fost jurnalist, lider de campanii publice, promotor de proiecte social-economice, analist politic, co-fondator al unei întreprinderi sociale, lider al unui ONG rom, consultant pentru organizații internaționale. În prezent, este președintele funației internaționale Roma Educaiton Fund.

Ioan Valentin Negoi este doctor în istorie (2021), cu teza ,,Deportarea romilor din Muntenia în Transnistria în perioada 1942-1944”, în cadrul Instituției Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat din cadrul Universității Valahia din Târgoviște. În prezent, este profesor în mediul preuniversitar. Pe lângă activitatea de profesor mai lucrează ca bibliotecar/arhivist în cadrul Fandației Roma Education Fund România.

Cristian Pădure este asistent universitar doctor în cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității București, Departamentul Hungarologie Sudii Iudaice și Rromani, vorbitor nativ de limba rromani și director de cabinet în cabinetul Subsecretarului de Stat Marian Daragiu din cadrul Ministerului Educației. A publicat articole și cărți/studii ce vizează limba romani atât ca element de cercetat sub aspectul contactului lingvistic și al dialectologiei dar și ca element de studiu – materiale didactice auxiliare.

Alexandru Zamfir este asist. univ. dr. la Secția de Limba și Literatura Rromani, din cadrul Departamentului de Hungarologie, Studii Iudaice și Rromani, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București, cu un doctorat în domeniul Filologie, cu teza „Antroponimia rromilor din România. Perspectivă istorică și comparată”. Este absolvent al facultaților de Limbi și Literaruri Străine, cu specializarea Rromani-Hindi și al Facultății de Litere, din cadrul Universității Petrol-Gaze din Ploiești, cu specializarea Română-Engleză, precum și absolvent al programului de Masterat Studii Culturale Românești în Context European.

Mai multe
articole